O projektu

O projektu

Projekt ŽIVO! provodi se uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Slovenija–Hrvatska 2007-2013. 

Projekt ŽIVO! nastavlja se na ciljeve ostvarene u sklopu projekta KUP, uz proširenu partnersku strukturu i veću usmjerenost na uspostavu adekvatnog monitoringa izdašnosti i kvalitete izvorišta voda pograničnog područja Slovenije i Hrvatske.
Temelj za daljnju održivost provođenja takvih aktivnosti na pograničnom području je namjensko opremanje Znanstveno edukacijskog centra Speleo kuća u Vodicama, koji je uspostavljen nakon provedene rekonstrukcije stare škole u sklopu projekta KUP.

Pored uređenja Centra, u projektu ŽIVO! provodi se niz znanstvenih istraživanja s obje strane granica. Nositelj znanstvenog dijela projekta je slovenski partner Institut za istraživanje krša – IZRK ZRC SAZU iz Postojne, koji zajedno s drugim projektnim partnerima - Građevinskim fakultetom iz Rijeke i Nacionalnim laboratorijem za zdravlje okoliš i hranu iz Kopra, osigurava provođenje nužnih hidroloških mjerenja, kemijskih i mikrobiloških analiza voda i sedimenta, te speleoloških biospeleoloških i ekoloških pretraga u odabranim izvorima i ponorima, kao i krškim jamama u njihovom zaleđu na slovenskoj i hrvatskoj strani.

Znanstvena istraživanja osigurala su stjecanje novih spoznaja i informacija o stanju krškog područja Istre, a rezultati istraživanja sažeti su u monografiji namijenjenoj široj javnosti, koja predstavlja dobru podlogu za planiranje života na kršu i upravljanje vodama u kršu, te popularizaciju znanja o vodama u kršu.

Partneri projekta ŽIVO!

 

Suradničke institucije