Prezentacijski prostor ZEC „Speleo kuća“

Prezentacijski prostor ZEC „Speleo kuća“

U novouređenoj prostoriji u prizemlju objekta Znanstveno edukacijskog centra „Speleo kuća“ smješten je prezentacijski prostor – muzej krša.
Osnovna mu je namjena turističko, znanstveno i edukativno obogaćivanje sadržaja ZEC „Speleo kuća“.

Stalni postav prezentacijskog prostora čini skup različitih elemenata koji posjetiteljima predstavljaju osnove geomorfologije i značenja krša.
Najznačajniji speleološki objekti područja sjeverne Istre prikazani su na 50 fotografija otkupljenih za vrijeme trajanja EU projekta KUP (Karst Undergound Protection).
U ovom muzeju krša, posjetitelji mogu pobliže razgledati više desetaka izloženih stalaktita i stalagmita i na taj se način upoznati sa bogatstvom i raznolikošću špiljskog nakita.
Sama konfiguracija speleoloških objekata prikazana je na zanimljivim infoskulpturama njihovih presjeka koji slojevito prikazuju duljinu i oblik podzemnih objekata.

U sklopu stalnog postava izložena je i simulacija kolonije šišmiša na stropu te kompletna speleološka oprema potrebna za istraživanje i upoznavanje podzemlja.
Posebnom ugođaju znatno doprinosi i zanimljiva projekcija na zidove zasebne prostorije koja gotovo plastično prikazuje unutrašnjost značajnih speleo objekata u kršu ovoga kraja.

Prostor je uređen i opremljen u sklopu EU projekta „ŽIVO! –  Život - Voda!“ 2015. godine, uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007- 2013.