Pješačke staze

Pješačke staze

Pješačka staza „Putevima ljekovitog bilja“

U neposrednoj blizini ZEC Speleo kuće uređena je pješačka staza znakovitog naziva „Putevima ljekovitog bilja“. Projektom Živo! oživjela je dosad zapuštena staza duga oko 3 km, koja je nekoć bila jedini ulaz u mjesto Vodice. Pročišćena je i obogaćena terenskim putokazima, klupama te informativnim tabelama koje posjetiteljima otkrivaju značajne karakteristike samoniklog ljekovitog bilja ovoga kraja.

Osim široko rasprostranjenog ljekovitog bilja, informativne tabele donose i upozorenja na sličnost s nejestivim ili čak otrovnim biljkama koje se također mogu pronaći bogatstvu biljnoga svijeta ovoga kraja.

Znanstveno edukativna staza „Od izvora do izvora“

Gledano iz svemira naš planet je prekriven vodom. Od ukupne količine vode na Zemlji, oceani zauzimaju 97,5% vodene mase, a na kopnu je preostalih 2,5% slatke vode.
Nema ni jednog živog bića na Zemlji koje nema vodu u svom tijelu. Stoga opravdano vodu smatramo izvorom života.

Oduvijek su se ljudi naseljavali u dolinama rijeka i jezera te uz izvore pitke vode. Mijenjajući se neprestano kroz svoja tri agregatna stanja, voda kruži kroz atmosferu, žive organizme i tlo. Tim kruženjem ona stvara, održava i razara.

Pitke vode je sve manje. Potoci, rijeke i jezera su prilično zagađeni ljudskim djelovanjem, a mora i arktički led tek uz veća ulaganja mogu postati pitki.

Na kršu pitku vodu dobivamo iz izvora podzemnih krških vodonosnika, koji su izuzetno osjetljivi na moguća onečišćenja. Ovo kršem bogato područje obiluje izvorima koji su do ne tako davno donosili život na ove prostore.
Danas su još rijetki ostali sačuvani od zaborava, iako nesebično nude dragocjenu tekućinu, pitku izvorsku vodu. U sklopu projekta Živo! neke od njih smo opremili klupama za posjetitelje, putokazima te informativnim tabelama kako bismo ukazali smo na njihov neizmjeran značaj.Povratak