Novosti i najave

Tema jubilarne 60. Istrijade „Preživljavanje u istarskoj divljini“

Tema jubilarne 60. Istrijade „Preživljavanje u istarskoj divljini“

Već tradicionalni susret klubova studenata Istre, pod nazivom Istrijada, ove je godine obilježio jubilarnu 60. godinu postojanja za dva aktivna istarska studentska kluba. Prva inačica Istrijade održana je u Labinu 1957. godine kada se takav susret nazivao Smotra klubova. Već je tada među okupljenim studentima zaživio naziv Istrijada koji je kasnije i službeno postao naziv ovog susreta.

Već se 60 godina Klub studenata „Istarski Klub“ Rijeka i Kluba studenata Istre „Mate Balota“ Zagreb sastaju kako bi se bolje povezali, stvorili nova prijateljstva među članovima te promovirali istarsku kulturu i zajedništvo, a tako je bilo i ove godine.

Tema ovogodišnje Istrijade bila je „Preživljavanje u istarskoj divljini“ te se program bazirao na igrama s naglaskom na timski rad, orijentaciju u prostoru (posebice noćnu navigaciju), upoznavanje okoline i pješačke staze „Putevima ljekovitog bilja“ te stjecanju praktičnih znanja važnih za preživljavanje. Službenom otvaranju prisustvovali su istarski župan Valter Flego i županijski vijećnik Vili Rosanda koji su asistirali u formiranju parova sastavljenih od po jednog člana riječkog i zagrebačkog kluba za natjecateljski dio Istrijade.

Za pravo gastronomsko preživljavanje tijekom cijelog vikenda, pobrinuli su se sudionici predvođeni Ivanom Rutkom, koji su pokazali zavidne kulinarske sposobnosti pripremajući specijalitete poput fritaje, pašte sa šugon i roštilja. Glavne zvijezde ovogodišnje Istrijade bili su gosti iz Astronomskog društva „Istra“ Pula predvođeni Lucianom Gržinićem. Sudionici i mještani Vodica imali su priliku poslušati predavanje o povijesti astronomije i noćnoj navigaciji te upoznati se s mogućnošću orijentacije tijekom noći bez pomoćnih instrumenata i uređaja. Nakon predavanja uslijedio je praktični dio promatranja zvijezda i noćnog neba teleskopom te neplanirani dio preživljavanja na niskim noćnim temperaturama Ćićarije. Vremenske (ne)prilike otežale su provedbu dijela aktivnosti, no, unatoč tome, sve su radionice provedene i stanje na bodovnoj ljestvici bilo je jako tijesno. O pobjedničkom paru odlučio je kviz znanja, a glavnu nagradu, karte za Sea Star festival, osvojili su Ivan Rutko i Edi Smolčak. Zbog jubilarne 60. godišnjice i izrazito pozitivne atmosfere, svi su sudionici nagrađeni diplomama za sudjelovanje i prigodnim majicama.

Značaj ovakve manifestacije je mnogostruk, ne samo za klubove, nego i za samo mjesto Vodice u kojima se ona održava zadnjih 5 godina. Na kraju svakog susreta preostaje samo odbrojavanje do sljedeće godine, a ono će biti olakšano lijepim uspomenama i započetim prijateljstvima.

Podijeli članak

  • LinkedIn
  • Google+
Povratak na novosti