Novosti i najave

U Znanstveno edukacijskom centru Speleo kuća održana petodnevna zimska pustolovina

U Znanstveno edukacijskom centru Speleo kuća održana petodnevna zimska pustolovina

Petnaest mladih, neustrašivih polaznika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, provelo je 5 dana na programu Hrvatske udruge Outward Bound u pravim zimskim snježnim uvjetima! Ni snježna mećava i otežano kretanje na prometnicama u cijeloj Hrvatskoj, nije ih spriječilo da se odazovu ovoj jedinstvenoj avanturi. 


Mladi uzrasta od 13 - 19 godina s iskusnim instruktorima udruge Outward Bound, te uz prisutnost stručnih suradnika Javne ustanove Natura Histrica, od 4. do 8. siječnja iskušali su se u outdoor izazovima, prostornoj orijentaciji, planinarenju, kao i u nizu timskih i problemskih zadataka u cilju razvoja njihovih vještina komunikacije, timskog rada, liderstva, a sve u prirodnom okruženju planine Ćićarije.    


Bez mobitela i ostale tehnologije, čak su proveli i jednu noć bivakirajući u prirodi uz vatru, čime su stekli i niz vještina za preživljavanje u prirodi - od korištenja kompasa, loženja vatre, izrade bivka - skloništa za spavanje, a povratkom zasigurno su se vratili obogaćeni nizom vrijednih iskustava. Provedeni program posebno je orijentiran na poticanje kreativnosti i stvaralaštva djece i mladih.  Cilj je polaznike naučiti više o svojim sposobnostima, osobnoj odgovornosti i timskom radu, te steći nova prijateljstva i lijepe uspomene, što dokazuju iskustva preko 2500 polaznika koji su dosad prošli kroz programe udruge. 


Udruga Hrvatska škola Outward Bound posljednjih 10 godina provodi ovakve vrijedne programe za mlade u Hrvatskoj, a ovo je već treći put da udruga surađuje s Istarskom županijom i Znanstveno edukacijskim centrom Speleo kuća.


Dugogodišnjim angažmanom na međunarodnim projektima, Istarska županija u partnerskom odnosu s Općinom Lanišće i Javnom ustanovom Natura Histrica obnovila je i opremila napuštenu školu u selu Vodice, na obroncima Ćićarije. Misija Znanstveno edukacijskog centra je postati okosnica znanstveno-istraživačkih aktivnosti u domeni krša, njegove zaštite i unapređenja, ali i lokacija za provođenje multidisciplinarnih edukativnih programa. Naglasak je primarno na zaštiti krša i okoliša općenito, no u konačnici cilj nam je stvoriti sjedište projektnog rada, iskustvenog učenja, formalnog i neformalnog obrazovanja koje je u sinergiji s prirodom i potrebama lokalnog stanovništva.

 

Podijeli članak

  • LinkedIn
  • Google+
Povratak na novosti