Novosti i najave

Istraživanje prisutnosti i distribucije mrazovca (Erannis ankeraria) u Istarskoj županiji

Istraživanje prisutnosti i distribucije mrazovca (Erannis ankeraria) u Istarskoj županiji

Članovi Hrvatskog herpetološkog društva – Hyla u suradnji s kolegom iz društva EGEA (Europsko geološko udruženje – za studente i mlade geologe) odradili su prvi terenski izlazak u sklopu projekta "Istraživanje prisutnosti i distribucije mrazovca (Erannis ankeraria) u Istarskoj županiji“.

Mrazovac je jedna od najugroženijih vrsta noćnih leptira iz porodice grbica u Europi. Vrsta je navedena u Dodatku II i IV Direktive o staništima Europske Unije i zakonom zaštićena u Republici Hrvatskoj u kategoriji strogo zaštićene zavičajne divlje svojte. Za ovu vrstu do sada postoje tek dva stara povijesna nalaza iz Hrvatske, iz Pule i Kaštela Starog. Cilj je ovog projekta potvrđivanje prisutnosti ove rijetke i lokalne vrste u Hrvatskoj.

Terenski obilazak terena trajao je od 12.3. do 14.3.2016. godine, a istraživači su posjetili područje sjeverne i središnje Istre. Prvi terenski izlazak nije rezultirao pronalaskom ove vrste, ipak, zabilježeno je preko 30 vrsta noćnih leptira za istraživano područje.

Fauna noćnih leptira u zimskim mjesecima puno je siromašnija od proljetne i ljetne faune te je sukladno tome ova brojka poprilično visoka.

Istraživači su prilikom svojeg boravka bili smješteni u Znanstveno edukacijskom centru „Speleo kuća“ – u Vodicama, za što se srdačno zahvaljuju Javnoj ustanovi Natura Histrica, Istarskoj županiji te Općini Lanišće.

Podijeli članak

  • LinkedIn
  • Google+
Povratak na novosti