Novosti i najave

Svečano otvorenje ZEC Speleo kuće

Svečano otvorenje ZEC Speleo kuće

U utorak 15. rujna 2015. u Vodicama je svečano otvoren Znanstveno edukacijski centar Speleo kuća.

Uz brojne goste događanju su se odazvali  i župan Istarske županije mr. sc. Valter Flego, načelnik Općine Lanišće Neven Mikac te gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić.

Svečanost je započela europskom, hrvatskom i istarskom himnom, a pozdravni govor održala je voditeljica Projekta ŽIVO! Ljiljana Dravec.

U nastavku je uslijedio razgled kuće, kojeg je koordinator projekta Bruno Kostelić započeo u prezentacijskom prostoru krških posebnosti, odnosno Muzeju krša. Posjetitelji su imali prilike vidjeti izložbu špiljskog nakita i speleološke opreme, kao i suvremenu laboratorijsku i tehničku opremu kojom Speleo kuća raspolaže, nekoliko spavaćih soba koje omogućuju duži boravak većih skupina ljudi u prekrasnom krajoliku Ćićarije. Brojni uzvanici imali su tako priliku pobliže upoznati sve mogućnosti koje Speleo kuća nudi, i upoznati se s uvjetima korištenja objekta, kako u svrhu provođenja znanstvenih istraživanja i održavanja stručnih skupova, tako i u smjeru ekološkog turizma i edukacija.

Znanstveni dio projekta ŽIVO!, film, monografiju i stručnu studiju predstavili su, u konferencijskoj dvorani ZEC-a, dr.sc. Nadja Zupan Hajna iz Instituta za istraživanje krša ZRC SAZU iz  Postojne, Alenka Koželj iz Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu iz Kopra te dr.sc. Josip Rubinić s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Projektni partner JU Natura Histrica organizirao je šetnju poučnom stazom „Putevima ljekovitog bilja“, nakon koje su posjetitelji uz zakusku nastavili druženje u Speleo kući u Vodicama.

Podijeli članak

  • LinkedIn
  • Google+
Povratak na novosti