Novosti i najave

Projekt LIKE: Monitoring sova ušara uz sudjelovanje volontera po prvi puta organiziran u Hrvatskoj

Projekt LIKE: Monitoring sova ušara uz sudjelovanje volontera po prvi puta organiziran u Hrvatskoj

U Buzetu je u subotu, 24. veljače 2018. održana radionica monitoring sove ušare pod nazivom "Čuvari sove ušare", koja je privukla brojne zaljubljenike u prirodu, rekreativce iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Radionica je organizirana u sklopu projekta LIKE – Living on the Karst Edge, financiranog iz Programa Interreg Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. od strane projektnih partnera Udruge Biom i Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Radionica je počela uvodnom prezentacijom o karakteristikama i značajkama sova ušara (lat. bubu bubo) te o metodama istraživanja i praćenja vrste. Znanstvenici smatraju da na području cijele Hrvatske ima između 800 i 1.200 parova velike sove ušare. Do sada je identificirano i 35 potencijalnih istarskih lokacija njihova gniježđenja, na nekim su već i pronađene pa se procjenjuje da ih je u Istri petnaestak do dvadesetak.

Nakon prezentacije i upoznavanja sudionika s načinom monitoringa, uslijedio je terenski dio koji se odvijao na obroncima Učke, Ćićarije i u kanjonu Mirne. Na svakoj točci po nekoliko je osoba provelo vrijeme od zalaska sunca do prvog punog mraka, osluškivalo ušare i bilježio svoja opažanja. Četrdesetak volontera rasporedilo se na 13 lokacija, a sove su pronađene na njih četiri.

Monitoring sova ušara od strane građana volontera uhodana je praksa u Sloveniji gdje se ornitolozi već dvadesetak godina oslanjaju na pomoć volontera, dok je u Hrvatskoj subotnja radionica prva takve vrste u Hrvatskoj.

Radionica "Čuvari sove ušare" jedna je od aktivnosti projekta LIKE koja se temelji na volonterizmu i "građanskoj znanosti" s ciljem prikupljanja što kvalitetnijih podataka u procesu monitoringa biljnih i životinjskih vrsta obuhvaćenih projektom.

Istarska županija glavni je partner projekta LIKE, kojeg provodi suradnji s partnerima iz Hrvatske i Slovenije, a usmjeren je na područje krškog ruba kojeg karakteriziraju prirodne ljepote i estetske vrijednosti nastale uslijed uzajamnog djelovanja prirode i čovjeka. Projektno područje proteže se kroz Obalno-kršku regiju u Sloveniji te Istarsku i Primorsko-goransku županiju u Hrvatskoj. Projektni izazov je uspostava formalne zaštite cijelog područja, a inovaciju predstavlja upravo participativan pristup upravljanju u kojemu se očekuje komunikacija sa svim korisnicima prostora od lokalnog stanovništva, pa do raznih znanstvenika i sportskih rekreativaca koji učestalo borave na tom prostoru, te posjeduju brojna znanja o stanju prirodnih vrijednosti tog podneblja.

U sklopu projekta Istarska županija priprema prijedlog stručne podloge za proglašenje regionalnog parka Ćićarija, a podaci s radionice monitoringa sove ušare bit će jedni od mnogih podataka prikupljenih principom građanske znanosti.

Podijeli članak

  • LinkedIn
  • Google+
Povratak na novosti