Novosti i najave

Projekt LIKE i regionalni park Ćićarija

Projekt LIKE i regionalni park Ćićarija

Što je uopće regionalni park, zašto zaštita prirode predstavlja priliku za razvoj i zašto je to uopće planirano na Ćićariji? Hoće li proglašavanje regionalnog parka negativno utjecati na vlasništvo i planirane aktivnosti lokalnog stanovništva, te ukoliko neće, što zapravo taj regionalni park nudi lokalnom stanovništvu?

Projekt LIKE usmjerio je svoje aktivnosti u izradu Stručne podloge za proglašenje Regionalnog parka Ćićarija za što je angažiran konzorcij međunarodnih stručnjaka koji svaki u svojoj domeni ekspertize slažu dokument koji treba popisati i valorizirati prirodne, kulturne, povijesne, krajobrazne, socio-ekonomske i društvene vrijednosti Ćićarije, te ponuditi prihvatljivi model upravljanja i procijeniti opravdanost plana o regionalnom parku.

Cijeli se postupak odvija transparentno uz uključivanje svih dionika, kako lokalne i regionalne vlasti, tako i stanovništva, poduzetnika i sportaša, a planira se dovršiti do veljače 2020. godine. Tada ćemo biti puno bliže stvarnoj slici opravdanosti tog ambicioznog plana koji je od strane projektnog tima LIKE prepoznat kao jedini način za stvarni prosperitet i zaštitu tog područja Istre.

U tom smo postupku u nekoliko navrata održavali izlaganja i organizirali radionice s domaćim stanovništvom i ciljnim skupinama. Na tim smo događanjima odgovarali na brojna pitanja o tome što je to uopće regionalni park, zašto zaštita prirode predstavlja priliku za razvoj i zašto je to uopće planirano na Ćićariji. Hoće li proglašavanje regionalnog parka negativno utjecati na vlasništvo i planirane aktivnosti lokalnog stanovništva, te ukoliko neće, što to zapravo taj regionalni park nudi lokalnom stanovništvu?

Ovaj Newsletter projekta LIKE smo iz tog razloga posvetili temi Regionalnog parka Ćićarija sa željom da odgovorimo na neka otvorena pitanja i razjasnimo izazove koje očekujemo na putu do proglašenja regionalnog parka Ćićarija.

Podijeli članak

  • LinkedIn
  • Google+
Povratak na novosti