Novosti i najave

Neformalna edukacija kroz sportske i pustolovne izazove

Neformalna edukacija kroz sportske i pustolovne izazove

Znanstveno edukacijski centar Speleo kuća u dva je navrata ugostio neprofitnu organizaciju Outward Bound Hrvatska. U siječnju i ožujku 2015. godine Centar je poslužio kao lokacija održavanja programa za prevenciju nasilja među mladima sufinanciranog sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih. Dvadesetak polaznika iz cijele Hrvatske u dobi između 15 i 19 godina sudjelovalo je u ovom jedinstvenom programu razvoja sposobnosti i poticanja pozitivnih promjena.

Osnovni cilj ovog programa bio je pomoći polaznicima rješavati sukobe s vršnjacima koristeći nenasilne metode. Fokus provedenih aktivnosti bio je na osobnom razvoju polaznika i stjecanju novih vještina kroz iskustveno učenje u prirodi. Poseban naglasak stavljen je na poboljšanje komunikacijskih vještina i vještina timskog rada. Programom se potiče osvještavanje osobnih granica i učinkovitije suočavanje s izazovima. Također, neki od ciljeva ovog programa bili su vezani uz razvoj osjećaja osobne odgovornosti i pozitivnije slike o sebi, bolje razumijevanje vlastitih reakcija u stresnim situacijama te poboljšanje vještina snalaženja u prirodi.

Na samome početku programa polaznici se kroz razne igre i kreativne radionice međusobno upoznavaju i usvajaju principe i pravila rada. U prvom dijelu programa polaznike se priprema za samostalan boravak u prirodi i što bolje funkcioniranje u grupi. Polaznike se, raznim metodama „briefinga“ i „debriefinga“, osvještava da više nisu pojedinci nego dio grupe i da posljedice za vlastita djela više ne snose samo oni, već cijela grupa. U ovom dijelu programa analiziraju se potencijalni uzroci sukoba: međusobno nerazumijevanje i osuđivanje, potreba za samodokazivanjem, različiti životni stavovi, zavist, slabo samopoštovanje i nesigurnost, kukavičluk i slično.

Središnji dio programa vezan je uz boravak u prirodi i rad na terenu. Polaznici su suočeni s potpuno novim uvjetima rada (hladnoća, magla, vjetar, mrak...) na koje ne mogu utjecati. U ovom dijelu programa polaznici o većini stvari odlučuju sami i samim time postaju odgovorni za svoja djela. Veći dio dana je vezan uz fizičku aktivnost što dovodi do umora, a time i povećanih frustracija i nervoze kada dođe do određenih problema. Polaznici su u tim trenucima potaknuti da razgovorom i kao grupa, na jedan demokratski način, riješe postojeće probleme.

Završni dio programa vezan je uz služenje zajednici i razvoj senzibiliteta prema ljudima i životinjama. U suradnji s lokalnim stanovništvom, polaznici su pomagali u čišćenju i uređivanju groblja te prikupljanju otpada u selu. Polaznici su imali priliku raditi s konjima, jahati ih i pomoći u čišćenju njihovih štala.

Prva dva dana provode se u Vodicama, dio u Znanstveno edukacijskom centru, a dio u njegovom dvorištu i neposrednoj blizini. Polaznici potom započinju kružnu pješačku rutu: Vodice – Gomila – Orljak – Planinarski dom Korita – Lanišće – Podgaće – Prapoće – Klenovšćak – Žbevnica – Dane – Vodice. Prolazak ove rute izvodi se kroz 3-4 dana, ovisno o motivaciji i fizičkoj spremi polaznika. Posljednja dva dana provode se u Vodicama i okolici.

Podijeli članak

  • LinkedIn
  • Google+
Povratak na novosti