Novosti i najave

LIKE projektne aktivnosti na Ćićariji

LIKE projektne aktivnosti na Ćićariji

Aktivnosti projekta LIKE – Living on the Karst Edge, financiranog iz Programa INTERREG V-A SI-HR, usmjerene su ka osmišljavanju i izradi edukativnih sadržaja i radionica koje će se u okviru projekta održavati u ZEC Speleo kući u Vodicama.

Djelatnici JU Natura Histrica u proteklih su mjesec dana redovito boravili na Ćićariji gdje su odrađivali projektne aktivnosti.

Prvo su na području Žbevnice odrađene aktivnosti radnog paketa T3 (Doprinos povoljnom stanju očuvanosti Natura2000 vrsta na stanišnom tipu istočnih submediteranskih suhih travnjaka - tip 62A0). Zajedno s kolegama iz Univerze na Primorskem iz Kopra, odrađeno je kartiranje zaštićene biljne vrste nerazgranjeni srpac (Serratula lycopifolia) za koju je jedino poznato stanište u Istri upravo Žbevnica. Osim kartiranja odrađena je i fitocenološka snimka odabranih testnih ploha površine 50m² koja je pokazala oko 80 različitih biljnih vrsta na toj površini. U sklopu istraživanja, izmjerena je i dubina tla te orijentacija i ekspozicija padine na kojoj se nalaze testne plohe. Predstoji nam još košnja testnih ploha kako bi za vrijeme trajanja projekta LIKE mogli pratiti kretanje populacije u odnosu na postojanje tradicionalnih poljoprivrednih radnji na travnjacima.

Nakon istraživanja travnjaka, uslijedio je terenski obilazak projektnog područja s tvrtkom ZaVita d.o.o. iz Slovenije koja je angažirana od strane ZRSVN-a (Zavod Republike Slovenije za varstvo narave) da analizira rekreativne aktivnosti na krškom rubu i njihov razvojni potencijal. Obišli smo tako djelić najzanimljivijih punktova na Ćićariji. U Vodicama smo posjetili ZEC Speleo kuću, nakon čega smo se uputili prema planinarima zanimljivoj Žbevnici s obližnjim planinarskim domom. Put nas je vodio kroz mjesta Slum, Trstenik, Dane, Brgudac, Jelovice i Lanišće, a za kraj smo posjetili gospodina Nevia u kampu na Raspadalici gdje smo saznali pregršt zanimljivih informacija o turističkom potencijalu kojeg krije Ćićarija.

Aktivnostima na Ćićariji tu nije kraj i u skorijoj budućnosti nas očekuju zanimljive radionice o bioraznolikosti i invazivnim vrstama na Ćićariji, o čemu će svi zainteresirani biti na vrijeme obaviješteni.

Podijeli članak

  • LinkedIn
  • Google+
Povratak na novosti