Novosti i najave

Istrijada 2017. -

Istrijada 2017. - "Povratak korijenima"

Tradicionalni susret klubova studenata Istre - Istrijada ove su godine organizirali Klub studenata „Istarski klub“ Rijeka i Klub studenata Istre „Mate Balota“ Zagreb, dodavši mu i temu – Povratak korijenima. S obzirom na pad zainteresiranosti studenata za ovakav tip aktivnosti u posljednje vrijeme, ideje su ovogodišnje Istrijade bile privlačenje šireg klupskog članstva tipom aktivnosti koji spaja zabavu i edukaciju, jače povezivanje dvaju klubova, ali i vraćanje aktivnosti na teme od kojih je sve i počelo, a to su očuvanje istarske kulture i tradicije.

Istrijada je organizirana u Znanstveno-edukacijskom centru Speleo kuća u Vodicama, 13. i 14. svibnja 2017, a sudjelovali su: Vanda Brandić, Luka Radovčić, Dino Ivaninić, Mateo Lazarić, Marko Vidić, Mario Aničić i Marina Lušetić iz Kluba studenata „Istarski klub“ Rijeka i Dina Bartolić, Mia Radović, Martina Alilović, Josip Miličević, Josip Lizzul, Mirta Borovac, Philippe Licul, Davide Primc, Igor Zenzerović, Antonio Banko, Tedi Banković i Tea Radović iz Kluba studenata Istre „Mate Balota“ Zagreb. Ovogodišnji je program zamišljen kao niz edukativnih i zabavnih aktivnosti u kojima sudionici sakupljaju bodove, a nagradu je za ukupne pobjednike osigurao Zip line Pazin, u obliku vaučera za dvije osobe. 

Nakon dolaska u Vodice i upoznavanja s domaćinom, čuvarom prirode g. Mladenom Perčićem, organizatori su službeno otvorili Istrijadu, nakon čega su sudionici pomogli u pripremi namirnica za kuhanje pažula i naučili kako se priprema to tradicionalno istarsko jelo.

Nakon ručka počeo je natjecateljski dio Istrijade izvlačenjem parova koji su se zajedno natjecali kroz sve aktivnosti. Parovi su sastavljeni tako da su se spojili članovi različitih klubova, kako bi se međusobno bolje upoznali i povezali, a prvi su izazov i upoznavanje partnera imali već nakon ručka, kada se bodovao rezultat u popularnoj igri Alias. Uz puno smijeha i dobre zabave pobijedio je par Dino Ivaninić i Tedi Banković.

Sljedeća je aktivnost bio Pub kviz koji je sadržavao isključivo pitanja koja su se ticala istarske kulture, povijesti, prirode, zemljopisa i poneke trivijalne informacije. Parovi su grupirani u četiri grupe, od kojih se najinformiranijom pokazala grupa Labinjada koju su činili Dina Bartolić, Martina Alilović, Josip Lizzul, Davide Primc i Tea Radović. Večer se završila pokojom partijom Una i druženjem članova.

Za drugi su dan Istrijade bile predviđene dvije aktivnosti. Ujutro su sudionici nakon doručka naučili kako se kuha još jedno tradicionalno istarsko jelo – maneštra. Dok se ručak pripremao, ugostili su folkloraše iz RKUD-a Raša. Josip Pino Knapić održao je kratko predavanje o povijesti RKUD-a, istarskim narodnim instrumentima i plesu balunu, a Bruno Knapić objasnio je dijelove labinske nošnje i figure labinskog baluna. Radionica koja je usljedila razveselila je sudionike, s obzirom da su se i sami okušali u plesanju baluna, kojeg su više ili manje svladali, a za najbolje su plesne parove izabrani Mirta Borovac i Josip Lizzul te Dina Bartolić i Mateo Lazarić. Radionica je bila posebno zanimljiva s obzirom na to da su ju RKUD-ovci popratili živom glazbom na mihu i sopelama, a i privukla je mještane, koji su za zanimanjem promatrali kako se sudionici trude.

Ručak je prijao nakon fizičke aktivnosti, ali je i dobro došao za obnovu izgubljene energije, s obzirom na to da je nakon njega predviđen Lov na blago. Organizatorice su tokom vikenda po Vodicama sakrile naputke, koje su sudionici tražili po selu u grupama, kako bi ih naveli na mjesto skrivenog blaga. Uz puno trčanja i traženja, sakupljeni su i posljednji bodovi i podijeljena je glavna nagrada ukupnim pobjednicima, Dinu Ivaniniću i Tediju Bankoviću.

Istrijada se zatvorila zahvalom svih prisutnih za ugodan, zabavan i poučan vikend, ali što je najbitnije, i za veze koje su stvorene između dva kluba već ove godine, a koje garantiraju nove zajedničke aktivnosti i projekte i iduće akademske godine. 

Podijeli članak

  • LinkedIn
  • Google+
Povratak na novosti