Novosti i najave

Buzetski mališani učili o zaštiti vode na kršu (26. - 27.05.2015.)

Buzetski mališani učili o zaštiti vode na kršu (26. - 27.05.2015.)

Znanstveno edukacijski centar Speleo kuća u Vodicama (Općina Lanišće) krajem svibnja okupio je polaznike Dječjeg vrtića Grdelin i učenike Osnovne škole Vazmoslav Gržalja te njihove odgojitelje i učitelje na edukativnim radionicama o zaštiti vode na kršu.

Radionice je organizirao Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije u okviru europskog projekta Život – Voda (Živo!), dok je sama provedba radionica prepuštena stručnjacima udruge Bioteka. Za 50 – ak sudionika provedene su četiri radionice osmišljene na principu iskustvenog učenja, u cilju boljeg upoznavanja krških obilježja i fenomena te podizanja svijesti o važnosti zaštite krša za kvalitetu pitkih voda.

U utorak 26.05.2015. su radionicama prisustvovali predškolski uzrasti te treći i četvrti razredi područnih škola Livade, Vrh, Roč i Lanišće, koji su pomoću demonstracijskih pokusa i vježbi na maketi krškog vodonosnika naučili kako nastaju krški fenomeni, koji je utjecaj kiselih kiša na okoliš, kako onečišćenje dospijeva u podzemne vode i ugrožava pitke vode, a time i razne biljne i životinjske vrste te čovjeka. Idućeg su dana iste radionice prošli i njihovi odgojitelji, odnosno učitelji u cilju osposobljavanja za samostalnu provedbu sličnih sadržaja u budućnosti. Za sudionike ovih radionica oba dana organizirana je edukativna šetnja u prirodi uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove Natura Histrica.

Podijeli članak

  • LinkedIn
  • Google+
Povratak na novosti